Verwijzen: hoe werkt dat?
Regelmatig is er een verzoek om te verwijzen naar een andere hulpverlener, zoals de specialist of de fysiotherapeut.
Hieronder een overzicht wanneer u dit aan de huisarts hoeft te vragen:
- Een verwijzing van de huisarts naar fysiotherapie, ergotherapie, mensendieck, diëtist, logopedie, haptotherapeut en verloskundige is niet nodig. Het wordt vergoed afhankelijk van uw pakket van uw zorgverzekeraar: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding
- Als een specialist in het ziekenhuis u wilt verwijzen naar een andere zorgverlener, dan gaat dat liever niet via de huisarts. De specialist mag zelf verwijzen. Soms is er een reden waarom de specialist dit liever niet doet. De specialist stuurt de huisarts dan een brief.
- Een second opinion kan ook via de specialist, tenzij diegene u niet wil verwijzen.
- U wil graag preventief bloedonderzoek, terwijl u niet ziek bent. Kijk op https://www.thuisarts.nl/medische-keuring/ik-wil-medische-check-laten-doen. Soms is het wel noodzakelijk, dan is een afspraak bij de huisarts zinvol. Ook als u twijfelt kunt u hierover in gesprek gaan met de huisarts.
- Een therapeut werkzaam in de alternatieve geneeswijze wil graag aanvullend onderzoek. Dat kan bij de commerciële labs en valt niet onder de vergoeding van het basispakket. Als u klachten heeft kunt u deze natuurlijk wel bespreken met uw huisarts en kijken wat er nodig is.
- U heeft een chronische aandoening waarvoor u bij de specialist komt, maar u bent een aantal jaar niet geweest. Dan is een nieuwe verwijzing voor controle van die aandoening niet nodig. Als de specialist u destijds heeft terugverwezen naar de huisarts, is een nieuwe verwijzing noodzakelijk. Dat gaat via een afspraak met de huisarts om te kijken of het weer nodig is.
- Uw psycholoog of psychiater wilt u doorverwijzen naar een andere GGZ-instelling. Dit gaat niet via de huisarts, maar direct via de behandelend psycholoog of psychiater
Zie ook www.verwijswijzer.nl/amsterdam of www.verwijsafspraken.nl