Onderzoeken en ingrepen
Kleine chirurgische verrichtingen
Voor het verwijderen van kleine huidafwijkingen kunt bij ons terecht. Het gaat dan met name om onschuldige moedervlekken, vetbulten, hinderlijke steelwratten, talgkliercystes, enzovoorts. Indien nodig wordt het weefsel opgestuurd voor verder onderzoek.
24-uurs bloeddrukmeting
Om de bloeddruk betrouwbaar te meten, is het soms noodzakelijk om de bloeddruk voor een langere tijd achter elkaar te meten. Bij deze meting wordt gedurende 24 uur automatisch de bloeddruk gemeten dmv een band om de arm. De meter wordt op de heup aan de broek gedragen.
Er kunnen tintelingen in de arm optreden tijdens de meting of het opladen van de bloeddrukband. Dit gaat vanzelf weer over. Houdt gedurende de meting uw arm stil. Als de meting toch niet lukt, dan herhaalt het apparaat de meting. Controleer of de band nog goed zit als dit meerdere keren achter elkaar gebeurt.
Tijdens de afspraak met de doktersassistente krijgt u instructie en wordt de bloeddrukmeter aangebracht. De volgende dag levert u de meter weer in. De metingen worden opgeslagen zodat u ze later met de huisarts of de praktijkondersteuner kan bespreken.
Longfunctieonderzoek (spirometrie)
Het longfunctieonderzoek bestaat uit een aantal metingen om te beoordelen hoe goed uw longen werken. Voor dit onderzoek moet u in een apparaat blazen (een spirometer). De huisarts kan dit onderzoek bijvoorbeeld aanvragen als er een verdenking bestaat op astma en COPD. Het onderzoek duurt een uur en wordt gedaan door de praktijkondersteuner.
Vraag aan uw huisarts of de praktijkondersteuner met welke medicijnen u moet stoppen vóórdat u de test doet.
Ga hier naar een filmpje met meer uitleg over een longfunctie onderzoek
Wratten behandeling
Tijdens het spreekuur van de doktersassistenten kunnen wratten behandeld worden. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. De praktijkassistente stipt de wratten aan met vloeibare stikstof. Het verwijderen van wratten met stikstof gebeurt door middel van bevriezing en is vaak wat pijnlijk. Soms moeten de wratten meerdere keren worden aangestipt.
Stoppen met roken
Als u wilt stoppen met roken kunt u om begeleiding vragen bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Soms is het zinvol om nicotinevervangende middelen of geneesmiddelen te starten. Ook zijn er veel mogelijkheden op het gebied van online en fysieke coaching, zowel individueel als in groepsverband.
Kijk voor meer informatie ook op:
Spiraal plaatsen
U heeft met de huisarts besproken welk spiraal voor u het meest geschikt is. Het spiraal wordt door de huisarts geplaatst. Een geschikt moment is tijdens of vlak na je ongesteldheid (tussen de 1e en de 7e dag vanaf het begin van je ongesteldheid). Het is belangrijk dat u zeker weet dat u geen SOA heeft. Als dit eventueel wel het geval is, bespreek dit dan altijd eerst met uw huisarts.
Het plaatsen kan wat pijnlijk zijn. Het kan helpen om een uur voor het inbrengen een pijnstiller in te nemen, bijvoorbeeld 400 mg ibuprofen en/of 2x 500 mg paracetamol. De uren na de plaatsing kunt u last houden van lichte pijn in uw onderbuik en wat bloedverlies. Zo nodig kunt u nog een pijnstiller nemen. Mocht er hevige pijn of bloedverlies optreden, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Na 6 weken wordt er een controle afgesproken.
Oren uitspuiten
Als u last heeft van verstopte oren, kunt u een afspraak maken bij de assistente om uw oren uit te spuiten. Het is belangrijk om 2-3 dagen van tevoren 3 keer per dag met olijfolie, slaolie of met speciale druppels van de drogist uw oren te druppelen zodat het oorsmeer zachter wordt. Dit maakt het uitspuiten minder vervelend en makkelijker.
Let op! Het oor mag niet worden uitgespoten als er een gaatje in het trommelvlies zit, als u een oor- of gehoorgangontsteking heeft, of als u een operatie heeft gehad aan het oor. Meld dit altijd aan de assistente.
Urine onderzoek
Aandachtspunten:
– Graag voor 10 uur ‘s ochtends uw urine inleveren: De assistente heeft dan genoeg tijd om de urine dezelfde dag te controleren en te overleggen met de huisarts. U wordt dan dezelfde dag gebeld voor de uitslag en het eventuele behandelplan.
– ochtendurine: Het beste is om de eerste urine na het opstaan in te leveren, omdat eventuele bacteriën langer in de blaas hebben gezeten en de meest betrouwbare uitslag geven.
– schoon potje, gewassen plas en middenstroom urine: Zorg ervoor dat u een schoon potje heeft en dat u het middelste deel van de urine stroom opvangt om de kans op vervuilde urine te verminderen. Bij de vrouw is het belangrijk de schaamlippen goed te spreiden en bij de man de voorhuid goed terug te trekken.
– maximaal 4 uur in de koelkast bewaren: Breng de urine bij voorkeur binnen een uur. Als dit niet mogelijk is, bewaar het in de koelkast en breng het in ieder geval binnen 4 uur naar de praktijk.